úterý 8. ledna 2013

Často kladené otázky týkající se kontaktních čoček – část první

Jak dlouhou se smí používat kontaktní čočky?

Na tuhle otázku Vám dokáže odpověď jen Váš oční specialista, který Vám doporučí maximální dobu, po kterou můžete nosit kontaktní čočky během dne. U každého to může být jinak.

Jednoduchá odpověď neexistuje. Univerzální doba nošení kontaktních čoček, která by vyhovovala všem, prostě neexistuje. Váš oční specialista si udělá úsudek na základě vašeho životního stylu a prodiskutuje s Vámi harmonogram používání kontaktních čoček. Pokud máte pocit, že kontaktní čočky, užíváte déle než byste měli anebo byste je chtěli užívat delší dobu, stačí se pouze poradit s Vaším očním specialistou.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net
Od jakého věku se mohou používat kontaktní čočky?
Mnoho očních specialistů začíná doporučovat kontaktní čočky osobám ve věku 11 až 14 let. Ale kontaktní čočky mohou nosit i menší děti, záleží však na jejich rodičích a na tom, zda jsou jejich děti schopny se naučit s kontaktními čočkami zacházet.
Skutečnou otázkou není věk, ale to jak jsme dostatečně zodpovědní a jak budeme schopni řádně používat a ošetřovat kontaktní čočky.

Co se stane, když budu kontaktní čočky užívat déle, než mám? 
Rada zní, nikdy nepoužívejte kontaktní čočky po uplynutí období, které vám doporučil oční specialista. Pokud nedodržíte doporučený harmonogram jejich nošení anebo ošetřování, zvyšuje se riziko nepříznivé reakce a zánětu očí.

Co mám dělat v situaci, když se mi do oka dostane prach nebo něco jiného, při nošení kontaktních čoček?
Tahle situace je velmi nepříjemná. Jestliže máte po ruce roztok a pouzdro na kontaktní čočky, okamžitě si vyjměte čočky z očí. Pokud však ne, použijte zvlhčovací kapky na vyplachování cizího tělesa.

Jsou pro mě barevné kontaktní čočky stejně dobré jako normální čočky?
Pokud chcete používat barevné čočky, abyste zvýraznili nebo změnili barvu vašich očí. Bylo by dobré, aby Váš oční specialista rozhodl, zda jsou pro vás barevné čočky vhodné.


Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net
Chces.info vsetko.info - katalóg webstránok

Žádné komentáře:

Okomentovat