středa 30. ledna 2013

Zaměstnání a kontaktní čočky

V dnešní době, spousta lidí ve svém zaměstnání pracuje na počítači po celý den. Práce na počítači může být pro Vaše oči nebezpečná. Rádi bychom Vás seznámili s pár tipy, které se týkající redukce negativních dopadů způsobené počítači na Vaše oči. Dále také zjistíte, jak správně zvolit nejvhodnější čočky pro Vaše oči.

Jak často a kolik hodin trávíte před obrazovkou počítače?

Pro spoustu lidí, ať se jim to líbí nebo ne, počítače se staly nevyhnutelnou součástí jejich každodenního života. Výzkum odhaduje, že strávíme až 3,5 měsíce v roce před monitorem počítače nebo TV obrazovkou. Pokud trávíte u obrazovky počítače celý den, stávají se Vaše oči a zrak náchylnějšími k souvisejícím problémům, mezi něž patří suché a podrážděné oči, únava očí, neostré vidění, zarudnutí a citlivost na světlo, bolesti hlavy, bolesti krku a ramenou.

Z jakého důvodu je práce na počítači pro oči škodlivá?

Je to z toho důvodu, že dochází k nesprávnému nebo méně častému mrkání, než při jiných činnostech. Mrkání je přirozená činnost, kterou se obnovuje vrstva slz, uchovávající oči čisté a vlhké. Mrkání roztírá slzy po vašich očích a zajišťuje, že jsou stále vlhké. Zároveň brání vstupu cizích těles a vzniku podráždění. Při normálních okolnostech mrkneme jednou z 5 sekund, což znamená 11 000 krát za den. Při práci na počítači, mrkáme méně často neboli nedostatečně. Znamená to tedy, že mrkneme až pětkrát méně než bychom měli. Dochází tedy k velkému namáhání našich očí.

Při používání monitoru je pro naše oči větší problém zaostřit písmena, protože nemají ani dostatečný kontrast, ani dobře definované okraje. Pro oči je menší problém zaostřit na většinu vytištěného materiálu, kde jsou písmena hustá, černá a s dobře definovanými okraji.

Pokud při práci na počítači používáte kontaktní čočky, můžete zaznamenat negativní dopady práce na počítači dokonce ve větším rozsahu. Důvodem je to, že méně mrkáte, povrch vašich čoček může vyschnout, což vede k velkému nepohodlí. Nemusí tomu tak ale vůbec být, pokud si při práci na počítači přejete nosit čočky, můžete je používat pohodlně. Vyzkoušejte kontaktní čočky, které jsou vyrobeny z materiálu uchovávajícího si svou vlhkost. Čočky jsou navrženy pro dosažení velmi hladkého a pohodlného pocitu.

Image courtesy of  graur codrin / FreeDigitalPhotos.net



Zdroj: http://eshop.fokusoptik.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat