sobota 16. února 2013

Oční klinika

Na oční klinice se zabývají očním lékařstvím nebo-li Oftalmologií.  Na klinice řeší onemocnění a chirurgii zrakových drah, kam patří oko, mozek a oblast okolo mozku, jako je slzný systém nebo oční víčka.
Klinika se zabývá oftalmologií v celém rozsahu. Pracují zde odborné týmy, které spolupracují  úzce s ostatními pracovníky různé specializace.

Oční klinika má různé úseky:

Recepce - zde sedí vyškolená sestra, která odesílá pacienta k lékaři, vyšetření a dalším úkonům, které jsou spojeny v tomto oboru.
Všeobecná ambulance - provádí poradní vyšetření nemocných.  Slouží také jako léčebně preventivní ambulance pro oftalmology.  Na všeobecné ambulanci jsou rovněž prováděny chirurgické a plastické výkony, převážně na očních víčkách. Zde rozhodne lékař jaká léčba, a které oddělení bude pro pacienta to pravé.
Dětská oční ambulance - sledují a léčí se zde děti od narození, včetně nedonošených, až do 18 let. Dispenzarizuje pacienty s vrozenými očními vadami aj. Pacienti ke komplexnímu vyšetření nebo na operaci jsou přijímáni na dětské lůžkové oddělení.
Glaukomové centrum - je specializovaným pracovištěm pro léčebně-preventivní, pedagogickou, edukační, vědecko-výzkumnou činnost v oblasti diagnostiky a komplexní  léčby všech typů glaukomů.
OCT / SLO - skenovací laserové oftalmoskopie pro diagnostické zobrazovací vyšetření sítnice nebo rohovky lidského oka. Využívá horizontální a vertikální skenovací zrcadla pro skenování určité oblasti sítnice a vytváří rastrové obrázky, které lze prohlížet na televizní obrazovce.
               
V dnešní době je samozřejmostí na očních klinikách optika s odborně vyškolenými pracovníky, kteří pomůžou s výběrem brýlí či kontaktních čoček.
Pracují zde, např.:
Tým neurooftalmologie a orbitologie, který se zabývá především diagnostikou a řešením okohybných poruch různých příčin a mechanizmů, které vedou ke vzniku a rozvoji nemoci, diagnostikou a léčbou neuritid a neuropatií, řešením orbitálních expanzí a úrazů, problematikou endokrinní orbitopatie. Významnou část činnosti tvoří i diagnostika a terapie chorob odvodných slzných cest a chirurgické řešení nádorů očních adnex, plastická chirurgie víček a chirurgie katarakt.
Náplň práce týmu je pestrá a vyžaduje širokou spolupráci s řadou dalších pracovišť.
Rohovkový tým se zabývá diagnostikou a léčbou onemocnění rohovky, spojivky a skléry. V chirurgii se věnuje transplantaci rohovky a rekonstrukčním operacím povrchu oka. Významnou část činnosti tvoří i chirurgie katarakt.
Onkologický tým se zabývá diagnostikou, chirurgickou léčbou a radioterapeutikou primárních a metastatických tumorů oka a očních adnex. Hlavní součástí je preventivní sledování pacientů s nálezy, u kterých je popisován možný maligní zvrat a pravidelné sledování nemocných po léčbě.
Sítnicový tým a Diabetologické oční centrum jsou zaměřeny na diagnostiku a léčbu (především chirurgickou a laserovou) onemocnění sítnice a sklivce. To zahrnuje zejména odchlípení sítnice, oční komplikace diabetu a další cévní onemocnění sítnice, některé formy onemocnění makuly (nebo-li žluté skvrny), traumata a nitrooční záněty.
Makulární tým pečuje o nemocné s chorobami sítnice a makuly. Kromě medikamentózní terapie je pak možno zvolit některý z laserových způsobů ošetření sítnice či makuly, nebo se podílet na indikaci chirurgického zákroku po konzultaci s odborníky vitreoretinálního nebo diabetologického týmu. Makulární ambulance spolupracuje s pracovišti z celé republiky i ze zahraničí.
Toto je pouze malá výseč toho, s čím se na klinice můžete setkat. Ať už z důvodu onemocnění nebo estetiky.

Zdroje: Wikipedia, ocni.lf1.cuni.cz
http://eshop.fokusoptik.cz/


Žádné komentáře:

Okomentovat