úterý 19. února 2013

Poznáte u svého dítěte, že má oční vadu?

Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net
Rozvíjející oční vadu u dítěte lze rozpoznat z jeho chování. Pokud šilhá, či  zavírá nebo si zakrývá jedno oko, naklání hlavu na jednu stranu nebo si opakovaně tře oči, je třeba jej zavést k očnímu lékaři.
Sledujte zrak svého dítěte již od narození
V 1. měsíci života dítěte zkuste rozsvítit baterku nebo lampu u jeho hlavy, dítě by se za ní mělo otočit do několika sekund.
Ve 4. měsíci pohybujte před dítětem pestrým předmětem např. barevnou hračkou, dítě by nemělo z předmětu spustit zrak.
V 8. měsíci kontrolujte, zda dítě cíleně dosáhne na předměty.

Image courtesy of imagerymajestic / FreeDigitalPhotos.net
Ve 12. měsíci si dítě posaďte dva metry od sebe a kutálejte si s ním míčkem. Pozorujte, zda ho pozoruje a správně chytá.
Pokud si všimnete do 1. roku dítěte, že šilhá, má nápadně velké oči, třes očí, křivé postavení hlavy, zakalenou rohovku, mhouření, přivírání očí či žádné reakce na světlo, navštivte co nejdříve očního lékaře. Objednání k lékaři Vás stejně nemine.
Mezi 18. a 24. měsícem života dítěte je dobré objednat dítě k očnímu lékaři, aby podstoupilo kompletní oční vyšetření. Po 6. Roku se dítěti opět doporučuje další vyšetření očním lékařem.
U starších dětí si všímejte
Zda často zakopává a naráží do předmětů (nábytku, dveří), je nejistý při sportovních aktivitách, má zhoršení prospěchu ve škole či má stupňující se problémy při šeru a ve tmě, je nutné objednání k odborníkovi.
Ve věku od 13 do 19 let života procházíme etapou života, kdy nás provází mnoho změn a někdy k nim patří i změna zraku. Samozřejmě se oči většiny lidí mění po celý jejich život. Abyste si byli jisti, že jsou vaše oči zdravé, absolvujte každý rok oční vyšetření.
Jestliže oční lékař při vyšetření nalezne vašemu dítěti oční vadu a indikuje dioptrické brýle či kontaktní čočky (dle vady, potřeb, věku..), záleží pouze na vás, kterou z dioptrických pomůcek pro vaše dítě zvolíte.

Zdroj: www.wikipedia.org


Žádné komentáře:

Okomentovat