úterý 7. května 2013

Používání kontaktních čoček – část první

V dnešní části si odpovíme na otázky týkající se požívání kontaktních čoček.  Odpovíme Vám na nejčastěji pokládané otázky.

Mohou se kontaktní čočky uschovávat ve vodě?
Odpověď zní rozhodně ne. Kontaktní čočky nikdy nesmí být uloženy ve vodě z vodovodu, ani se nesmí oplachovat touhle vodou. Voda z vodovodu obsahuje mikroorganismy, které se mohou přichytit na čočky a způsobit zánět očí, který pokud se nezačne včas léčit, může vést k trvalé ztrátě zraku. Je důležité používat roztok na kontaktní čočky. Dávejte velký pozor na to, aby voda z vodovodu nikdy nepřišla do styku ani s pouzdrem na kontaktní čočky a to ze stejných důvodů. K čištění kontaktních čoček vždy používejte roztok na kontaktní čočky.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Mohou se používat kontaktní čočky při plavání nebo koupání v moři?

Odpověď zní, ne. Prostředí bazénu a moře je plné bakterií a mikroorganismů. Plavání s kontaktními čočkami vystavuje Vaše oči vyššímu riziku infekce, než když půjdete plavat bez nich. Pokud při plavání nosíte kontaktní čočky, vždy používejte vhodné plavecké brýle. Plavecké brýle Vás nejen chrání proti ztrátě čoček při plavání pod vodou, ale mohou Vám poskytnout i určitou ochranu před okolním prostředím.


Smí se používat kontaktní čočky po uplynutí data spotřeby?

V tomhle případě se nesní kontaktní čočky rozhodně používat po uplynutí data spotřeby. Datum spotřeby je zárukou, že výrobek splňuje požadavek na kvalitu během celého období použitelnosti. Abychom zabránili nežádoucím účinkům kontaktních čoček, je důležitá likvidace výrobků, které nebyly spotřebovány do data spotřeby.
Tedy nezapomínejte se dívat na datum spotřeby, které je vždy uvedeno na obalu kontaktních čoček, předejdete tak opravdu nepříjemným komplikacím.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Žádné komentáře:

Okomentovat