středa 26. června 2013

Barevné kontaktní čočky – část druhá

Překryjí krycí barevné kontaktní čočky i velice tmavé oči?
Krycí barevné kontaktní dokáží překrýt i přirozenou barvu tmavých očí, dokonce dokáží překrýt i velmi tmavě hnědé oči. Tento druh kontaktních čoček je rozdělen do několika skupin. Výběr správné krycí kontaktní čočky by se měl řídit podle hloubky přirozené barvy očí, výběru vhodného materiálu a zakřivení. Krycí barevné kontaktní čočky jsou tedy doporučovány pro majitele tmavších očí, ale i pro ty světlooké, kteří touží po změně barvy svých očí.


Image courtesy of  Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net


Intenzivní zbarvení barevné kontaktní čočky?
Pokud máte tmavé oči, nelze jejich barvu změnit jinak než plným překrytím. Krycí barevné kontaktní čočky plně kryjí, protože mají v sobě zapuštěné velké množství barvy, která pak krycí čočku dělá neprůhlednou. Výsledkem je, že po nasazení krycí čočky můžeme zpozorovat pouze barvu dané čočky a přirozená barva našich očí je tedy plně zakrytá. Krycí barevné kontaktní čočky díky svému vysokému množství barvy nedokáží propustit dostatečné množství kyslíku, proto by se tedy neměli nosit jako náhrada klasických čirých čoček

Časté otázky týkají se kontaktních čoček

Irena: Chtěla bych Vás poprosit, jestli mi poradíte, jaká barva kontaktních čoček by mi slušela?

Odpověď: Inspiraci můžete najít v jednom z dalších článků tohoto seriálu, kdy se zaměříme na vhodné barvy očí podle typu člověka. Výsledná barevnost je ale spíše individuální, ideální je barvu prakticky vyzkoušet.



Image courtesy of  Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net


Veronika: Datum použitelnosti na obalu mých čoček již uplynulo, mohu je ještě nosit?

Odpověď: Odpověď zní rozhodně ne. Jakmile uplyne doba použitelnosti vašich čoček, nedá se zaručit, že jsou čočky a roztok sterilní. Nikdy byste neměli takové čočky používat.

Martin: Mohu plavat nebo se sprchovat, když mám nasazené kontaktní čočky?

Odpověď: Když plavete nebo se sprchujete v čočkách, vystavujete se riziku závažné infekce způsobené mikroorganismy ve vodě. Zeptejte se svého očního specialisty na nošení kontaktních čoček během aktivit, které zahrnují vystavování vodě, zejména plavání a jiné vodní sporty.

Žádné komentáře:

Okomentovat