pondělí 10. června 2013

Používání kontaktních čoček – část druhá

V dnešní části navážeme na část první. Objasníme si další Vaše dotazy a poradíme Vám jak se vyhnout nežádoucích účinků při nošení kontaktních čoček.

Mohu použít kontaktní čočky, pokud mi vypadly z oka?

Pokud vám kontaktní čočka vypadla z oka, mohlo dojít k jejímu znečištění. Budete ji moci opět bezpečně použít až po jejím důkladném vyčištění a ponechání v dezinfekčním roztoku. Pokud nastane případ, že jste ponechali kontaktní čočky delší dobu mimo roztok, v důsledku čeho dehydratovaly. Vyhoďte je a nahraďte novými, vyvarujete se tak nežádoucích účinků spojených s nošením kontaktních čoček.


Je možné spát s kontaktními čočkami?

Co se týká spaní s kontaktními čočkami, je to velice nebezpečné. Rozhodně Vám to nedoporučujeme. Pokud se Vám to stane a s kontaktními čočkami usnete, nepokoušejte si čočky vyndat z očí násilím, protože by se mohly pevně přisát k oku v důsledku přirozeného snížení tvorby slz během noci. Z tohoto důvodu použijte zvlhčovací kapky nebo aplikujte několik kapek roztoku, aby se čočky změkčili a dehydratovali. Počkejte několik minut, dokud čočky nezískají zpět pohyblivost a nezačnou se normálně pohybovat při mrkání. Poté by měly jít snadno vyndat z očí.

Po zkušenosti, Vám doporučujeme chvíli nosit brýle, aby se oči zotavily a odpočinuly si.


Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net

Smí se používat oční kapky, pokud nosím kontaktní čočky?

Jestliže používáte zvlhčovací kapky pro osvěžení očí, vyberte si značku, která je určena pro použití s kontaktními čočkami. V případě použití bělících očních kapek buďte opatrní, neboť vaše oči by mohly v případě opakovaného použití zčervenat. Doporučujeme Vám se raději poradit s očním specialistou, který Vám poradí, které oční kapky používat.

Pokud požíváte oční kapky ze zdravotních důvodů, měli byste se poradit s vaším očním specialistou, zda je bezpečné nosit kontaktní čočky během této léčby. Vaše kontaktní čočky by mohly absorbovat konzervační látku, kterou obsahuje oční roztok, tak neznámé množství léku, což by mohlo vyvolat negativní reakci ve Vašem oku.
Rada na konec tedy zní, pokud dojde k jakémukoliv negativnímu účinku, týkající se kontaktních čoček, raději navštivte svého očního specialistu a ujistěte se o tom, zda je vše v pořádku.

Image courtesy of  marin / FreeDigitalPhotos.net
Další info: http://eshop.fokusoptik.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat