úterý 5. března 2013

Kontaktní čočky a děti

V dnešní době je běžné, že i malé děti potřebují dioptrické pomůcky. Bohužel ne každé dítě bere nošení brýlí pozitivně, ať už z důvodu překážení při sportu, při hraní nebo z psychického důvodu, že se mu ostatní děti posmívají. Nošení dioptrických brýlí u malých dětí je nepříjemné nejen pro ně, ale i pro rodiče. Musí stále kontrolovat zda brýle dítě nosí, jestli je někde nezapomnělo, čistit je a popřípadě opětovně navštívit lékaře či optiku, jestliže dítě brýle rozbilo.

Young Girl Reading Book Stock Photo
Image courtesy of Stoonn / FreeDigitalPhotos.net

Na řadu přichází zvážení kontaktních čoček. Je velmi důležité, aby si rodiče zvolili zkušeného lékaře, který má dlouholeté zkušenosti v tomto oboru. Je to důležité, protože dětské oko se stále vyvíjí, a proto je třeba objektivního názoru a znalostí. Samozřejmostí jsou časté kontroly. Pro důvěru dítěte musí mít psychologický přístup, který je u dětí na prvním místě.  Dále je také důležitý názor rodičů, kteří dítě nejlépe znají a dokáží posoudit, zda dítě bude schopné se o ně starat a správně je používat (to se týká dětí staršího věku).
Nelze přesně definovat věk dítěte, kdy začít nosit kontaktní čočky. Jsou případy, kdy se dětem aplikují kontaktní čočky již  ve třech letech. Je to z důvodu komplikovaných očních vad, dále také u dětí, které závodně sportují nebo u dětí, u kterých je nošení brýlí hendikepem  U dětí předškolního věku aplikují kontaktní čočky rodiče. Děti školního věku už bývají většinou schopné si čočky aplikovat sami, ale není to tak u každého. Nezáleží totiž na věku, spíše na šikovnosti dítěte, zodpovědnosti a výchově k této problematice. Výhodou dětí je, že nemají strach si čočky nasadit, tak jako je to u dospělých. Je důležité, aby rodiče při každé aplikaci postupně vysvětlili a názorně ukázali, jak se kontaktní čočky nasazují. Součástí a samozřejmostí je hygiena. Proto se u dětí doporučují kontaktní čočky jednodenní, u kterých není nutná zvláštní péče. Večer se vyhodí a druhý den si dítě bere nové. Hlavní příčina problémů při nošení kontaktních čoček je nesprávná péče o ně. Důslednost je v tomto případě na místě.
Zrak patří do pěti základních smyslů a je pro nás nejdůležitější. Je proto třeba pečovat o jeho zdraví a dodržovat pokyny lékaře o správném nošení kontaktních čoček.
Zamyslete se nad kontaktními čočkami pro Vaše děti. Budou moci vykonávat aktivity, které s brýlemi nemohli a ovlivní pozitivně psychiku a sebevědomí.

Image courtesy of David Castillo Dominici/ FreeDigitalPhotos.net

Zdroj: 
http://ona.idnes.cz/cocky-nejsou-vhodne-pro-deti-nejcastejsi-omyly-pri-noseni-kontaktnich-cocek-1vw-/zdravi.aspx?c=A100121_120902_zdravi_ves
www.cocky.cz
http://eshop.fokusoptik.cz/
www.kup-cocky.cz
www.wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat