čtvrtek 14. března 2013

Kontaktní čočky a sport

Kontaktní čočky mají výhody při každém sportu. Přinášejí opravdový komfort. Poskytují lepší periferní vidění a neomezují zorné pole jako klasické brýle.
Pohodlí a bezpečí zaručují i ve špatných povětrnostních podmínkách. Každé sportovní brýle, v určitém rozsahu omezují zorné pole, což může být zatěžující např. u míčových a jiných her, kde jsou zapotřebí větší pohyby hlavy.
Kontaktní čočky jsou mnohem příjemnější a pohodlnější alternativou. Nemusíme se obávat, že nám budou překážet jako brýle nebo nám upadnou či nás zraní. Také se nám nezamlží, tak jak je tomu u brýlí a můžeme je mít u jakéhokoliv sportu.
Velkou výhodou kontaktních čoček je, že všechny rozměry jsou reálné, to znamená, že vidíme skutečné velikosti obrázků a tvary. U brýlí dochází ke zkreslení obrazu. Brýle a sport podle mého názoru nejdou dohromady. Při mém štěstí, kdy při každé míčové hře dostanu balónem do hlavy, jsou kontaktní čočky jasnou volbou. Zejména při sportu a dovolené je pro mnoho lidí příjemné, když je neobtěžují brýlové obruby na obličeji.
Pro sport jsou nejvhodnější jednodenní kontaktní čočky. Jejich výhodou je, že se nemusí čistit a pouze se vymění. Komfort nošení kontaktních čoček totiž mohou negativně ovlivnit prach a nečistoty. Především u extrémních sportů je prioritou jednoduchá péče o čočky.

Sportovní aktivity, u kterých je nošení kontaktních čoček značnou výhodou:

Běhání
Je to intenzivní sport, podobně jako každá kardiovaskulární aktivita, spojena s rychlými pohyby a otřesy. Pokud při běhání budete nosit brýle, pravděpodobně je budete vám budou klouzat z nosu a budete je muset neustále upravovat.

Raketové hry
U badmintonu, tenisu nebo squashe není čas se zabývat tím, že nám spadnou nebo se rozbijí brýle.

Míčové hry
Míčové hry, jako je basketbal nebo volejbal vyžadují časté používání periferního vidění, které nám brýle neumožňují.

Cyklistika a in-line bruslení
Cyklistika a in-line bruslení jsou vysokorychlostní sporty. Tyto sporty vyžadují fyzickou zdatnost, dovednost a koncentraci. Při opakované úpravě a kontrole brýlí se nesoustředíme a nepodáme takové výkony.

Ragby a kontaktní sporty
Viděli jste někdy u těchto hráčů brýle?? Tyto vysoce kontaktní sporty jsou všechny o kontaktu těla a kontaktním boji. Nepřipadá v úvahu je mít na nose.

Adrenalinové sporty
Pokud se chystáte na adrenalinové sporty, první věc, kterou byste měli udělat, je vyměnit si brýle za kontaktní čočky. Dokážete si  představit bungee jumping s brýlemi na tváři. Je to nebezpečné (pokud se brýle rozbijí, poraní vás letící kousky skla).

Akrobatické sporty
Akrobatické sporty, jako je skateboarding a akrobatická jízda na kole se neslučují s nošením jakýchkoliv brýlí. Je zde velmi vysoká pravděpodobnost poranění při pádu.

Vodní sporty
I při vodních sportech, jako jsou plavání, potápění, jachting, mohou být použity kontaktní čočky.Musí se však dbát na zvýšenou hygienu a péči o kontaktní čočky. Hrozbou jsou mikroorganizmy, nacházející se ve vodách. V koupalištích a bazénech je navíc chlór a jiné dezinfekční prostředky. Nejlepší variantou jsou v tomto případě jednodenní kontaktní čočky. Kontaktní čočky jsou příjemným řešením korekce při potápění či plavání s plaveckými brýlemi, dioptrické brýle nepřichází v úvahu.

Zdroj:
http://behame.cz/994/kontaktni-cocky-skvela-volba-pro-pohodlne-behani/ 
http://zena-in.cz/clanek/sport-bez-bryli-jednodenni-kontaktni-cocky
http://www.bud-fit.cz/pece-o-telo/kontaktni-cocky-a-sport-%E2%80%93-ano-ci-ne/
www.wikipedia.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat